This website uses cookies primarily for visitor analytics. Certain pages will ask you to fill in contact details to receive additional information. On these pages you have the option of having the site log your details for future visits. Indicating you want the site to remember your details will place a cookie on your device. To view our full cookie policy, please click here. You can also view it at any time by going to our Contact Us page.

The moving of Southampton Freight Services Griffin Industrial Park in Totton

14 October 2015

When Southampton Freight Services decided to move its operations to a new 19,000 sqft purpose-built facility, there were many factors that needed to be considered including the installation of energy-saving LEDs fittings and lighting controls

When Southampton Freight Services decided to move its operations to a new 19,000 sq ft purpose-built facility, there were many factors that needed to be considered including the installation of energy-saving LEDs fittings and lighting controls.

Founded in 1988, the family-owned freight forward and logistics company, which provide global services by air, sea, road and international courier, had outgrown the premises it had operated from the last 17 years and its employees were working in cramped conditions.

With the need to expand, SFS set its sights on a new converted facility in Totton, Southampton. This included two warehouses, one fully racked for its bonded storage, and the other designed to accommodate its fast moving ‘in transit’ operation.

SFS managing director Ross Negus was keen to create a facility that would not only provide an efficient operating space but also a pleasant working environment for his staff.

Mr Negus and his team worked alongside lighting controls manufacturer, B.E.G., electrical contractor Davison Electrical Services and office fit out company, Space & Solutions, to come up with a design that would allow for expansion, create efficiency and calm, and provide a welcoming environment for clients, partners and suppliers to visit.

B.E.G. Business Development Manager, Keith Martindale said: “B.E.G worked in conjunction with other partners to provide a ‘cost efficient’ design that would also fulfil requirements to help with the reduction of energy costs for Southampton Freight Services and provide a comfortable working environment for its employees. This was an exciting project for B.E.G. and we were delighted to see that Ross and his team were very pleased with the results.”

A comprehensive site survey was carried out at the facility at Griffin Industrial Park by B.E.G. who developed a lighting control strategy that ensured the new facility would be as energy efficient as possible. This meant providing the correct amount of light to the rooms’ requirements, ensuring that lights were only turned on when required and not used inefficiently or unnecessarily.

B.E.G. tailored the lighting systems to the specific needs of SFS’s individual spaces after a full investigation of each room’s use, how many employees would be working in these spaces and how much daylight the windows let in.

B.E.G. used a range of different sensors depending on the areas. The main office was designed to be open, calm and spacious with a 20 ft container positioned towards the rear which was cleverly converted it into an informal meeting space with a built-in fish tank.

This area also housed its special commercial aircraft model collection bringing the air and ocean element of SFS’s business into the design. To emphasise the company’s global coverage, its two glass fronted offices had a map graphic, detailing key cruise destinations from San Francisco, USA, to Shanghai, China, with its SFS ‘sonar’ emanating from Southampton. For the specially designed boardroom, SFG had fitted a 15th anniversary wall map converted to wallpaper, and a glass topped boardroom table made from pallets.

B.E.G. used Luxomat® PD2 sensors in the office areas and meeting rooms as these environments required an ‘occupancy detector’ that could measure the constant light changes. The B.E.G. sensor is designed to give a ‘constant daylight appraisal’ which provides significant benefits over conventional detectors which are not capable of carrying out these features.

Martindale said: “We positioned the B.E.G. sensors near the desk areas so as to utilise the seated figure – the ‘pick-up range’ where the detector is at its most sensitive – which allows it to detect small movements such as when a person is sitting at a computer terminal.

“The switching control of the groups of luminaires had to be taken into account as well – the window area would be brighter than the back of the room and during the day would be subject to more daylight influence – so we used B.E.G. sensors that can switch-off the group of luminaires near the window if the light level goes above the threshold selected.

“By not using luminaires, if they are not required, assists with saving energy and reducing operating costs. We also used a Slave to increase the detection area for the main passage area.”

In the bathroom areas, stairwells and general workspaces, B.E.G. fitted surface-mounted and flush mounted sensors B.E.G. Luxomat® PD3s as a motion detector was suitable for these types of areas where there was no need for continuous ‘daylight appraisal’.

In the main warehouse and racking areas, which featured two containers with ‘Soton Freight’ emblazed on them, B.E.G. used its Luxomat PD4 range as Martindale explained: “We used PD4s in the area under the mezzanine area as this particular detector has a 24m diameter range as opposed to the PD3 being 10m diameter range.

“A bigger area needed to be covered in the general area of the warehouse so we used a different type of PD4 because these motion detectors can be mounted at approximately eight to 10 metres. This detector is specifically designed for warehouse operation and can be used up to heights of 14m so it was ideal.”

Mr Negus, SFS managing director, said: “This move was, for our family, the biggest undertaking since we started the business in 1998 and many important factors had to be introduced into the design that were critical to us.

“Aesthetically speaking we feel this was a resounding success and we’re delighted with the end result. But behind the scenes and under the ‘skin’ of the design was our desire to push home energy efficiency, carbon friendliness and overall green credentials.

“Working with B.E.G and Space & Solutions, we identified the lighting requirements and they set about planning the physical implementation to provide consistent, good quality lighting, while using the latest technology to ensure our facility was efficient.

“The result of LED lighting throughout the warehouses and a mixture of low energy and subtle lighting solutions throughout the rest of the building work perfectly.

“I personally felt that the detail B.E.G. provided in applying the correct sensors for each area, with the ability to change each individual setting depending on area usage, and with a mixture lumen, movement or audio sensors was the real cherry on top. We’re absolutely thrilled."


Contact Details and Archive...

Print this page | E-mail this page

MOST VIEWED...


Article image Why the Law Says You Need a Nappy Bin Disposal Service

At home, parents are used to disposing of their babies’ used nappies the same way they do any other domestic waste - bagging it up and sticking it in the rubbish for general collection.Full Story...

Article image Importance of compliance further confirmed by recent asbestos cases

Two incidents involving asbestos in buildings have further emphasised the need for vigilance in all areas of the FM sector to provide protection for building users and avoid the potentially damaging results.Full Story...

Britannia Hotel Group Fly the Nilfisk Flag

Finalists announced for the PFM Partnership Awards 2018

PTSG installs lightning protection at Faraday's former place of work

http://www.fsifm.comhttps://www.abm.co.uk/https://www.emergencyuk.com/pfmb18